Reminder 4 #Streng gelovig ?

Ik krijg links en rechts wel eens te horen dat ik te streng ben. Wat helemaal niet het geval is. Mocht ik al streng zijn dan ben ik dat enkel voor mijzelf.

Zo zou ik mij enkel aan de verplichte zaken hoeven te houden zoals het gebed, zakaat (armenbelasting), het vasten en de hadj (bedevaart). De rest zou allemaal teveel van het goede zijn en niet nodig want Allaah is het meest Barmhartig en het meest Genadevol.

Los van het punt dat ik het gewoon een prettigere levenswijze vind, begrijp ik de logica ook gewoon niet. De logica is zoek.

Toelichting: als ik de persoon in kwestie een scenario voorschets dan spreekt degene zichzelf tegen.

Scenario:
De vaste lasten (incl. levensonderhoud) van degene zijn €1000 per maand. Met 20 uur per week werken verdient degene €1000 per maand.

De vraag luidt als volgt:
Als jij mag kiezen hoeveel uur je gaat werken. Voor hoeveel uur per week zou jij dan gaan? De meeste antwoorden sowieso met meer dan 20 uur per week. Velen gaan zelfs voor de 40 (Vraag het zelf maar eens na in je eigen omgeving).

Ik zeg dan weer met sarcasme op mijn beurt om mijn punt te maken, waarom zoveel? 20 uur per week is toch genoeg, daarmee zijn je kosten al gedekt! Waarom ben je zo streng voor jezelf? Zorg dat je kosten gedekt zijn dat is genoeg. Een populaire reactie is dan dat het verstandig is om wat extra achter de hand te hebben voor het geval dat niet genoeg is. Of dat het wel fijn is om wat ruimer in het jasje te zitten om wat luxer te kunnen leven.

Precies! Dan volgt een inkoppertje; hoe zit het dan met je verplichte daden van aanbidding? Je doet ze maar hoe weet jij zo zeker dat ze ook geaccepteerd zijn? Hoe weet je of je hasanaat (verworven beloningen) wel toereikend zijn aan het einde van de rit?

Stel dat het voldoende is en ik betwijfel het voor mijzelf. Maar stel.. Waar kom ik dan terecht? Het Paradijs telt meerdere niveaus. Mag ik niet streven naar het hoogste? Zoals jij ruimer in je jasje wilt zitten zo wil ik ook streven naar meer. Niets mis mee toch? Daarom dat ik niet vind dat ik te streng ben voor mijzelf. Ik zie het meer als een compensatie voor mijn tekortkomingen omtrent de uitvoering van de verplichte zaken.

Ik moet er niet aan denken dat ik mij alleen aan de verplichte zaken hou omdat het eerste niveau van het Paradijs wel genoeg zou zijn en ik vervolgens op Dag der Afrekening erachter moet komen dat het toch niet genoeg was. Daar zak je dan.. een verdieping of meer, van het licht naar het donker. Moge Allaah ons daartegen beschermen. Allaahoemma ameen (oh Allaah ameen)! Ik mik liever op het hoogste. Mocht ik het dan niet gered hebben en ik zak dan een niveau of twee, dan is dat altijd nog beter dan de “kelder”. Dat is wel een groot verschil met het eerste uitgangspunt. Oftewel een streven is nooit verkeerd!

Moge Allaah ons in staat doen stellen om het hoogst haalbare te bereiken,  Djannat al-Firdaws!

Zeg: Ameen!

Allaahoemma ameen (Oh Allaah Ameen)!

Klik of druk hier voor meer reminders
 

deel het met je vrienden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.