Reminder 7 #Beproeving

Eenieder krijgt zijn beproevingen op maat.

Allaah zegt (interpretatie vd betekenis):

“Allaah belast geen ziel boven haar vermogen.”
(Soerat al-Baqarah: 286)

Je kan dus nooit teveel beproevingen krijgen maar wel te weinig!

Te weinig? Ja je leest het goed. Allaah (Geprezen en Verheven is Hij) beproeft namelijk Zijn dienaren waar Hij van houdt. Een vraag die jij jezelf kan stellen is of Allaah wel (veel) van je houdt indien je niet (veel) wordt beproeft.

Beproevingen zijn testen, het zijn dus kansen. Het heeft wat overeenkomsten met een sollicitatiegesprek. Het gesprek zelf is niet leuk. Het maakt je zenuwachtig, het vergt voorbereiding en in vele gevallen bezorgt het je achteraf zelfs stress of je wel/niet wordt aangenomen. Maar toch ben je blij als je wordt uitgenodigd voor een gesprek. Want dat is namelijk jouw kans om een plekje bij hen te scoren. Ondanks je weet dat je na het aangaan van een eventuele verbintenis jezelf dan belast met behoorlijke verplichtingen. Toch ben je bereid om die verantwoordelijkheid te nemen vanwege de beloning die er tegenoverstaat.

Beproevingen zijn ook gelegenheden om te laten zien dat jij je daadwerkelijk onderwerpt aan Allaah. Dat is de definitie van Islaam. Onderwerping aan Allaah zorgt tevens voor vrede in het hart. Daarom dat men ook wel eens zegt: “Islaam is vrede”.

Allaah zegt (interpretatie vd betekenis):

Dachten de mensen dat zij met rust gelaten worden, als zij zeggen: ,,Wij geloven”, en dat zij niet op de proef gesteld worden?” (Soerat al-cAnkaboet: 2)

Waarom zou je dan geloven of praktiseren? Nou, omdat je op de beloning hoopt en niet andersom.

Ter aanvulling citeer ik mijzelf:

“Ondanks je weet dat je na het aangaan van een eventuele verbintenis jezelf dan belast met behoorlijke verplichtingen. Toch ben je bereid om die verantwoordelijkheid te nemen vanwege de beloning die er tegenoverstaat.”

Echter is Allaah veruit de beste Beloner!

Een vergelijking, als je niet solliciteert dan heb je ook niet de stress om eventueel afgewezen te worden. Ontkom je dan aan stress of begint dan juist de stress? Met andere woorden, blijf je liever werkloos of ga je toch solliciteren. Wat ik duidelijk probeer te maken is dat de beproeving onderhevig is aan de beloning of bestraffing (door nalatigheid). Vooral omdat de beproeving integendeel tot de beloning/bestraffing maar tijdelijk van aard is. Dit geldt voor zowel het sollicitatie voorbeeld als het willen geloven en praktiseren van de Godsdienst.

Ook interessant om bij stil te staan is dat zondes gewist kunnen worden middels beproevingen.

De Profeet (vrede zij met hem) zei:

“Er is niets dat een gelovige overkomt, zelfs niet een doorn die hem prikt, of Allaah zal een goede daad voor hem noteren en een slechte daad van hem verwijderen.” (Moeslim)

Als gelovige zou je juist zorgen moeten maken als je niet wordt beproefd. Niet wanneer je wel wordt beproefd.

Profeet (vrede en zegeningen zij met hem) zei:

“Hoe geweldig is de toestand van de gelovige, want zijn toestand is altijd goed, en dit is op niemand van toepassing behalve op de gelovige. Als hem iets goeds overkomt, doet hij dankbetuigingen, en dat is goed voor hem. En als hem iets slechts overkomt, dan verdraagt hij het met geduld, en hij zal daarvoor beloond worden.” (Moeslim)

Bovendien, indien inderdaad alles te gemakkelijk gaat dan haal je sowieso niet het beste uit jezelf.

Stel je studeert en haalt voor iedere toets met weinig inspanning een 10/10. Ben je dan tevreden of wil je liever op een hoger niveau studeren. Daar waar je hersenen wel worden uitgedaagd. Het is verleidelijk om onder je niveau te studeren maar in principe presteer je dan (uiteindelijk) ook onder je niveau. Meestal ook nog eens met een bijpassende beloning. Oftewel, je word beloond voor je prestatie en niet voor je capaciteit. Dat klinkt ineens een stuk minder interessant, toch…?

Work hard, live easy.

Klik of druk hier voor meer reminders

deel het met je vrienden